"Het begeleiden van opstellingen vraagt om goede scholing maar daarna ook gewoon ‘doen’."

De Veldwerk online workshops helpen je als opsteller en (systemisch) coach om meters te maken en je eigen stijl verder te verkennen. Je kunt proeven bij ervaren opstellers en opleiders uit allerlei stromingen die je meenemen in een van hun werkvormen en/of in hun stijl. Elke replay van een online workshop heeft een apart onderwerp en een eigen programma.

WORKSHOP REPLAY SERIE COMBI KORTING

"Door de workshops van Veldwerk naar aanleiding van het boek Veldwerk van Het Noorderlicht heb ik kennis kunnen maken met verschillende opstellingsmethoden en opstellers. Heerlijk om zo te ervaren wat de specialisaties van verschillende opstellers zijn en hoe zij ‘het doen’. Als oefenend en lerend opsteller heel fijn om op deze manier een kijkje in de keuken van gewaardeerde, en hoog aangeschreven, collega’s in het veld te krijgen en kennis te maken met voor mij, nieuwe opstellers. Ik heb ervan genoten en geleerd. Over methodieken zelf en in mijn eigen ontwikkeling als mens.” 

- Femke van Erp, Team Training en Coaching 

ALLE WORKSHOPS REPLAYS OP EEN RIJ

Jan Jacob Stam

Liefdevol ontrafelen met de systemische boedelscheiding

Leer de fijne kneepjes van dit inmiddels wereldwijd verspreide opstellingsformat.

Verbinden is in de mode. We zijn of waren van ongelofelijk veel systemen in ons leven deel. Een kluwen van onbewuste verstrikkingen en loyaliteiten kan veel energie uit je wegzuigen. Met de systemische boedelscheiding kun je die verstrikkingen liefdevol ontrafelen, het ontrafelen maakt veel waardigheid, waarachtigheid en levensenergie vrij.

Bibi Schreuder

Draai naar het leven

Leer hoe je de ‘draai naar het leven’ kunt maken en dit proces bij anderen kunt begeleiden.

Een systeem is als een geschiedenisboek, waarin alle gebeurtenissen op chronologische volgorde een plek krijgen. Vaak worden pijnlijke bladzijden uit de geschiedenis gescheurd. Als volwassenen blijven we vaak in die kind-illusie. Latere generaties zullen - onbewust! - proberen de geschiedenis weer compleet te krijgen. Tevergeefs, want er is iets anders nodig: dat volwassenen de draai naar het leven maken, en niet op de kind positie blijven. 

Jawie Bakker

Opstelling met hoofd, hart en buik

Jawi brengt je via je scherm in het bos, waar je je eigen opstelling kunt doen, en zelf de intelligentie van hoofd, hart en buik kunt voelen.

Het lichaam kent meerdere intelligenties: namelijk die van het hoofd, hart en buik. Jawi weet hoe er vanuit iedere intelligentie, verschillende dingen te voelen zijn, waar verschillende antwoorden te vinden zijn. Neem voor dit webinar een vraag mee. Over iets dat er speelt in je leven. Wat zou jij in deze vorm willen onderzoeken? Zo oefen je de vorm en krijg je informatie op je vraagstelling.

Annelies Meijers

Meters maken met teams!

Leer van Annelies hoe je meters kunt maken met teams. Haar inzichten kun je 1-op-1 kopiëren naar jouw eigen praktijk.

Als ‘af’ de voorwaarde is om je zeilen te kunnen hijsen, dan kom je nooit toe aan je meters maken. Zeker in systemisch werk. Holding space voor jezelf en de groep waar je mee werkt helpt je om de beweging in te zetten. Annelies gaat dieper in op hoe je kunt werken met opstellingen bij spanning, gedoe en complexiteit in teams vanuit Holding space, zodat je niet per se eerst het gevoel moet hebben dat het ‘af’ is.

Astrid van Noort

De verhalen uit je rugzak

Leer van Astrid hoe je kunt herkennen dat je als opsteller iets projecteert en hoe je direct kunt schakelen om anders te reageren.

Iedereen heeft zijn eigen bagage, zijn eigen ervaringsverhalen. Soms worden die verhalen plotseling getriggerd, vaak onverwacht. Als dit tijdens een opstelling gebeurt dan noemen we dat ‘overdracht’. Iedere ervaren opsteller heeft dit meegemaakt. Iedere góede opsteller toetst regelmatig wanneer die gebeurt en heeft adequate handelingsopties. Ook in het moment, wanneer je erin gezogen lijkt te worden.

Ingrid Dykstra

Ouders moeten, kinderen en jongeren mogen

Ingrid leert je waar je om kinderen het kind te laten zijn, op moet letten en wat je moet weten.

Laat het kind, kind zijn. Het wordt vaak zo gemakkelijk gezegd in systemisch werk, Maar hoe betrek je kinderen en jongeren op een goede, zachte manier bij een opstelling? Ingrid weet door haar jarenlange ervaring wat wel kan en wat niet kan. Ze zal je leren wat de posities van de kinderen en jongeren in een opstellingen laten zien en weet waar je naartoe kunt werken als er kinderen en jongeren aanwezig zijn.

Siets Bakker

Word een geweldige opsteller. Met vragen.

Van Siets Bakker leer je de techniek om jezelf vragen te stellen waardoor je je kunt ontwikkelen tot een gewéldige opsteller.

Bijna iedere opsteller gebruikt vragen. Vooral tijdens de opstelling, aan de client of de representanten. Maar echt geweldige opstellers stellen vooral zichzélf vragen. Zowel voor, tijdens als na de opstelling. Zo komt alles op een hoger niveau te staan.

Barbara Hoogenboom

Conflict: vechten, vluchten of ... ?

Deze  workshop brengt je kennis en comfort zodat jij bij het volgende conflict als opsteller de systemische betekenis kunt inzetten.

Conflicten slurpen vaak energie, hoe leerzaam ze achteraf ook bleken te zijn. Comfortabel zijn met conflicten is een belangrijke vaardigheid voor opstellers: je komt ze nogal eens tegen! Barbara plaatst conflicten in een systemisch perspectief en legt je uit wat goede redenen van conflicten zijn. Wie of wat zorgt er bewust of onbewust voor dat mensen in een conflict terecht komen?

Els van Steijn

Sta stevig op jouw plek

In deze workshop begeleidt Els je om met behulp van de fontein je eigen plek te vinden en het jezelf beter dan ooit te laten gaan.

Els is een bekende opsteller in Nederland bij mensen die verder opstellingen helemaal niet kennen. Via de toegankelijke metafoor van een fontein waarin je kunt opstijgen en afdalen begeleidt ze haar cliënten naar hun eigen plek. “De principes van opstijgen en afdalen helpen je om de relatie met jezelf en je omgeving te verbeteren. Je zult meer rust ervaren en grip krijgen op de kwaliteit van je leven.” aldus Els van Steijn.

"Pareltjes op de vrijdagmiddag om nieuwe inspiratie en inzichten te krijgen. Met geweldige organisatoren en sprekers en deelnemers. Deelname bleek steeds een waar kadootje aan mezelf! Hartelijk dank!” 

- Guurtje

Annemieke Hijink

Fenomeen aan tafel

In deze online workshop versterk je je vakmanschap door tafelopstellingen aan je gereedschapskist toe te voegen.

Tafelopstellingen is een krachtige, laagdrempelige manier om snel tot de kern te komen. In deze online workshop krijg je  specifieke ‘regie-aanwijzingen’ die je bij het begeleiden van een tafelopstelling kunt gebruiken.

Langs leervragen als ‘hoe introduceer je een tafelopstelling?’, ‘welke dynamieken, patronen en bewegingen neem je waar op tafel?’ en ‘hoe wordt het voor jou als begeleider een passende methode?’ leer je hoe je het fenomenologische tafelveld, laat openvallen.

Peter Henneveld

Werken met teamtrauma

Ga met Peter aan de slag met een aantal werkvormen en leer over het ontstaan en de heling van teamtrauma’s en het werken met de herinneringsruimte.

Ieder team heeft zijn eigen historie, soms gevuld met trauma’s. Iedereen die teams begeleid komt ze tegen. Als de vitaliteit van een team verdwenen is, onderzoek je eerst wanneer het gestagneerd is. Peter leert je hoe je vervolgens de team-historie (de teamwortels) kunt eren en hoe je op een systemische wijze kunt werken rondom het team-trauma’s om zo de stagnatie op te heffen en de vitaliteit terug te laten keren.

Philippe Bailleur

En wat met jou als veranderaar?

In deze online workshop leidt Philippe je in het gesprek dat jij met jezelf hebt tijdens het systemisch begeleiden.

‘The success of an intervention depends on the interior condition of the intervener,’ (Bill O'Brien, o.a. bekend van Theory U).  Systemisch werken nodigt je vóórtdurend uit om terug te keren bij jezelf ook al is dat niet gebruikelijk. Immers, bij het herstellen van een machine stelt de hersteller zich weinig vragen over zichzelf. Het maakt niet uit of het over mensen, groepen of organisaties gaat. Het innerlijk werk is echter een belangrijk en onvermijdbaar onderdeel van het herstel.

Marion Latour

Ontmoet jouw innerlijke prooi- en roofdier

In deze online workshop leer je hoe je opstellingen in virtual reality kunt doen.

Met het virtuele reality programma SystemicVR, dat speciaal ontworpen is voor het (online) systemisch werk, kun je de formats uit het boek ook online gebruiken. Marion zal het format over Prooi- en roofdier kwaliteiten gebruiken om je te laten ervaren hoe dit werkt. Je leert dus gelijk hoe je jouw prooi- en roofdier kwaliteiten kunt inzetten in jouw (online) werk, wat je daarvan inzet als je online bedding wilt maken en een opstelling of proceswerk doet met je cliënt.

Marianne Langemeijer

Rust aan tafel: de tafelschikking

Met behulp van haar online tool, geeft Marianne demo’s op basis van vragen van deelnemers.

De tafelschikking kan een laagdrempelig entree zijn om te kijken naar de dynamiek in een gezin, hoewel Marianne zelf de tafelschikking meestal aan het einde van een opvoedopstelling aan de orde laat komen. Je kijkt naar waar de ouders en kinderen op gericht zijn. Wat is de geëigende plek van ouderschap, de relatie, de kinderen? En: hoe kom je daar? Welke dynamieken worden zichtbaar? 

Evelien Hogeweg

Leven vanuit je essentie

Ontdek je eigen essentie en leer je de techniek om er voor jezelf en als opsteller mee te werken.

Leven vanuit essentie is dichterbij dan je denkt. In dit webinar reikt Evelien je een praktische methode aan, waarmee je leert om vanuit je ziel met je ego-delen om te gaan. Zodat alles van jou er mag zijn. En ook de pijnlijke delen vanuit de ziel ervaren en belicht kunnen worden. Ook ga je opstellen wie jij in essentie bent, vrij van angsten en verwarringen die je hebt opgelopen.

"Dank je wel. Ik heb zoveel geleerd over opstellingen en over mezelf. Een geweldige reis!” 

- Adrienne

Annemieke Hijink en Siets Bakker

Levensenergie

Soms kan een ziekte (symptoom) een gezonde reactie op een verstoring in het systeem zijn.

Er zijn heel veel specialisaties die mensen en organisaties met weinig levensenergie of ziekte(symptomen) willen helpen zich vitaler en gezonder te laten voelen. De ziekte moet weg en zij weten hoe. Annemieke Hijink en Siets Bakker laten je in deze workshop een andere beweging zien.

Ze doen voor hoe je het ongewenste symptoom kunt aankijken, kunt insluiten. 

Nelleke van Houts en Trui Simmelink

Rituelen

Rituelen helpen om een overgang te maken, markeren een verandering of zetten beweging in gang.

Rituelen nemen een belangrijke plaats in bij systemisch werk. Nelleke van Houts en Trui Simmelink nemen je mee in hoe zij rituelen toepassen in hun werk en verkennen de kenmerken en vormen zodat je jouw vocabulaire aan rituelen kunt uitbreiden. Rituelen zijn met aandacht en focus uitgevoerde interventies, handelingen, gebaren, woorden en zinnen. Het is onze houding die rituelen maakt.

Trui Simmelink en Ingrid Reinders

Dood

Onderzoek jouw relatie met de dood, om daarmee het leven aan te kijken.

Misschien kun je wel zeggen dat het onderzoeken van wat dood betekent voor jou, een voorwaarde is voor systemisch vakmanschap. Dat bieden we je hier in deze workshop. De boodschappen over Leven en Dood zijn heel verschillend in de gezinnen van herkomst. Waar de een leert dat Dood bij het Leven hoort, zoals Trui, krijgt de ander, zoals Ingrid juist de tegenovergestelde boodschap: de Dood dient vermeden te worden.

Ingrid Reinders en Kim Draijer

(Be)grenzen

Wordt je weer bewust van jouw grenzen en leer hoe je veiligheid voor anderen creëert.

Systemisch werk staat erom bekend dat het soms over grenzen heengaat. Vanuit de inhoud bekeken lijkt dat onvermijdelijk: je moet bijna altijd op een andere laag zijn dan je cliënt vooraf verwacht. Maar er zijn manieren om dat goed te doen, zo zeggen Ingrid Reinders en Kim Draijer. Natuurlijk willen we allemaal vanuit veiligheid werken en de grenzen van jezelf en anderen respecteren maar de meeste professionals besteden hier eigenlijk niet zo heel veel aandacht aan.

Kim Draijer en Martijn Meima 

Loslaten

Wat zijn je eigen overtuigingen over loslaten, en hoe kun je het professioneel inzetten.

‘Laat het los’, ‘werk zonder te weten’ en ‘volg wat er is’. Het is zo makkelijk gezegd. Maar niet altijd zo makkelijk uitgevoerd. Kim Draijer en Martijn Meima zijn zeer ervaren opstellers, ze kennen dit thema door en door en bieden je hun ervaring en inzichten. Systemisch werk wordt het krachtigste wanneer je alles wat je weet, wat je begrijpt en wat je wilt, los kunt laten. Daar binnen zitten veel keuzemomenten, wanneer en hoe het nodig is bijvoorbeeld.

Martijn Meima en Philippe Bailleur

Nemen

In deze workshop gaat het over het continuüm van stiekem nemen, via gezond nemen naar hebberig nemen.

De balans van geven en nemen komt overal terug. Vooral in ondernemerschap: niet voor niets heet het onderNEMEN. Martijn Meima en Philippe Bailleur zijn twee zeer ervaren ondernemers die aan de hand van hun eigen ervaringen en die van hun klanten ‘nemen’ in systemisch perspectief plaatsen. Want het gaat over je prijs bepalen, samenwerken, afspraken met leveranciers maken, telkens gaat het over die balans.

"Dankjewel voor de geweldige workshops estafette ik heb ze allemaal gevolgd.  nogmaals dank Michiel en Siets. Heel bijzonder en dan ook nog online!” 

- Genia

Philippe Bailleur en Leanne Steeghs

Resonantie

De hoeveelheid informatie, lagen waarop je zou kunnen insteken en complexiteit kan overweldigend zijn.

Philippe Bailleur en Leanne Steeghs maken je wegwijs in hoe je vanuit veelheid kunt navigeren. Als je -omdat je vanuit je hoofd werkt of verlamd raakt door de complexiteit- een te simpele versie van de werkelijkheid intervenieert, ontstaan er gemakkelijk allerlei ongewenste neveneffecten. Het is daarom van belang om je vermogen een systemische antenne te zijn, te (her)activeren. 

Hilbrand Westra en Leanne Steeghs

Man en vrouw

Leanne en Hilbrand nemen je mee vanuit historisch en systemisch perspectief.

Mannen voeden zich bij de mannen, vrouwen voeden zich bij de vrouwen. Het is een bekende uitspraak in systemisch werk. De praktijk is vaak weerbarstiger. Leanne Steeghs en Hilbrand Westra verdiepen zich al jarenlang in dit thema en delen in deze workshop hun kennis. Want wat is het toch een klus voor veel mannen om in contact te staan met hun mannelijkheid en voor vrouwen het gevoel om in verbinding met hun vrouwelijkheid te blijven.

Mark Reijnders en Hilbrand Westra

Samen/werken

Welke (onopgeloste historische) dynamieken spelen een rol?

Er valt veel te leren op systemisch niveau over wat er beweegt als je gaat (of moet) samenwerken met iemand (die je niet kent). Over wanneer je je terugtrekt, over hoe je er ook fysiek bijblijft, en hoe je blijft staan, ook als het spannend wordt. Deze workshop is als grondstof voor het werkveld en als bijdrage aan de verdere ontdekkingen van het systemisch domein, en specifiek voor mannen onderling. Jij, man of vrouw bent van harte welkom om hier deel van te zijn.

Siets Bakker en Nelleke van Houts

Beweging

Twee werelden ontmoeten elkaar: Siets Bakker werkt vanuit Rake Vragen, Nelleke van Houts werkt vanuit SySt®️

Twee vakvrouwen die ieder op een eigen, specifieke manier werken en wederzijds een groot respect voor elkaar hebben. Siets en Nelleke weten dat er vele wegen zijn die het nog niet geziene, zichtbaar kunnen maken met beweging. Samen laten ze je hun wegen zien en nodigen je uit je eigen weg te ontdekken en om beweging in zijn verschillende verschijningsvormen te herkennen.

WORKSHOP REPLAY SERIE COMBI KORTING

*De korting wordt verrekend in je winkelmandje.

De Veldwerk online workshop serie werden georganiseerd in 2021 en 2022 door Uitgeverij Het Noorderlicht als uitbreiding op het boek Veldwerk – ‘Meters maken’ in Systemisch Werk & Opstellingen. Het begeleiden van opstellingen vraagt om goede scholing maar daarna ook gewoon ‘doen’.

Built with